Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Förra årets firande av den samiska nationaldagen i Helsingborgs Konserthus gjorde stort intryck på alla som var med om den. Det blev en lika rörande som storslagen afton när Stora salen i Konserthuset fylldes av fantastisk musik med symfoniorkestern. Kvällens höjdpunkt nåddes när HSO spelade den samiska nationalsången, som sjöngs av hela publiken och kören. Lyssna till inspelningen och upplev bilderna från Per Ivar Sombys utställning ”Som om de ser på mig”.

I Helsingborgs Konserthus hänger sedan förra årets nationaldag en utställning som Per Ivar Somby skapat med Sophus Tromholts 140 år gamla fotografier. Sombys nogsamma kolorering har gett de unika porträttbilderna nytt liv.

Nu när vi i år inte kan fira med levande musik har vi valt att bjuda på ett bildspel till tonerna från förra årets konsert. Texten till samefolkets nationalsång Sámi soga lávlla har Isak Saba skrivit. Han arbetade både som kyrkomusiker och lärare och var den förste norske same som blev invald i Stortinget, Norges riksdag. Under sex år i början av 1900-talet var Saba talesman både för samerna och för fiskarbefolkningen. Texten har tonsatts av Arne Sörlie.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close