Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
HSO – Att brottas med gud

Biljetter till konserten släpps längre fram. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få senaste information.

Inom den symfoniska, klassiska musiken finns bevisligen programpunkter som alltid får ett omedelbart bifall – Sibelius violinkonsert är ett sådant exempel, hans femte symfoni ett annat. Två milstolpar i Sibelius karriär. Violinkonserten, som skrevs 1904, får vi göra tillsammans med Eugen Tichideleanu, Odense symfoniorkesters rumänske konsertmästare. På pulten står för första gången i Helsingborg den norska dirigenten Tabita Berglund.

Sibelius femte symfoni beställdes av den finska regeringen till kompositörens egen 50-årsdag (1915). Åhörarna var överförtjusta och delegationer avlöste varandra för att gratulera nationalhjälten. Men Sibelius kände inte att första versionen hittade sin rätta form och den drogs snart tillbaka. Fyra satser blev till tre, en hel del orkestrerades om och betydande klipp gjordes inte minst i finalsatsen. Till slut låg en tredje version klar. ”Nu är det bra”, konstaterade han till slut.

Efter vad kompositören själv beskrev som ”en kamp med Gud” för att komma till rätta med alla pusselbitar han såg framför sig var han så äntligen nöjd – och med honom också publiken. Många menar att finalen till hans femte symfoni till och med överglänser den som avslutar hans symfoni nr 2. Hornens magnifika ”svan-tema” baserar sig på Sibelius egen upplevelse, då han såg 16 svanar lyfta mot himlen. ”En av de största upplevelserna i mitt liv! Gud, så vackert.”

Jean Sibelius: Violinkonsert
Jean Sibelius: Symfoni nr 5

Helsingborgs Symfoniorkester
Solist: Eugene Tichideleanu, violin
Dirigent: Tabita Berglund

Rullstolsplats bokas på tel: 042-104280

Hjärtligt välkomna!

HSO Play

Lyssna gratis på musik från Helsingborgs Symfoniorkester – när och var du vill.

Se & lyssna här