Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
HSO – Graalen & Wagner

Magi och mystik

Den tyska violinisten Elisabeth Kufferath har stått på vår önskelista sedan vi, till följd av pandemin, fick att ställa in den planerade konserten. Hon är en av få violinister som har Kaija Saariahos violinkonsert ”Graal Théâtre” på repertoaren. Detta är ett av Saariahos mest lyriska verk – där violinen och orkestern tillsammans skapar ett skiftande och ständigt förtrollande ljudlandskap som verkligen lyckas ta tag i lyssnaren.

Medan den finska kompositören använt sig av graalen som symbol för det ouppnåeliga och mest innerliga heliga, är steget till Rickard Wagners musik inte så långt. Även om Wagner egentligen oftast omtalas som en komplex och ofta långrandig operakompositör med sina helaftonsoperor, kan hans instrumentala förspel räknas till bland det mest transcendentala och mystiska som skrivits under 1800-talet. Hans preludium till ”Lohengrin” inleder med de skirast tänkbara stråkklanger. Det är musik som tar med lyssnaren på en resa inåt och uppåt.

Det finns naturligtvis inga ord som kan göra musiken rättvisa, så vi hoppas att du bara vill låta dig förtrollas och föras in i ett närmast tyngdlöst tillstånd med harmonier som faktiskt har förmågan att frigöra oss från nuet. Vi spelar även musik ur ”Tristan & Isolde”, som även den har en omtalad effekt.

Program
Richard Wagner: Parsifal förspell
Kaija Saariaho: Graal Theatre Violinkonsert
Richard Wagner: Lohengrin Förspel akt 1 & 3, Tristan & Isolde Förspel & Liebestod

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Solist: Elisabeth Kufferath, violin
Dirigent: Daniel Cohen

Övrig information
Rullstolsplats bokas på
telefonnummer 042-10 42 80.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close