Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
HSO – Grattis i efterskott
Biljetter till konserten släpps längre fram. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få senaste information.
Grattis i efterskott Wilhelm Stenhammar!
Colin Rileys stora orkesterverk för Helsingborgs Symfoniorkester, Earth Voices, beställdes till förra säsongen under tematiken Hållbarhet. En tydlig länk till en tågresa från London till Helsingborg hittar vi även hos Haydn, som skrev ett fullt dussin symfonier i samband med sin tid i huvudstaden. Hans 93:e symfoni mottogs som innovativ och sublim och bär många av Haydns tydligaste kännetecken, smarta och enkla melodier i en orkestrering som inte saknar vare sig humor eller knorr.
Att Stenhammar var en känd och omtyckt kompositör känner de flesta till. Att han dessutom var en framgångsrik dirigent och Sveriges skickligaste pianist under början av 1900-talet är inte lika omtalat. 2021 firas 150-årsjubileet av hans födelse, en händelse som pandemin och dess svallvågor i musiklivet trängde undan alltför effektivt. Födelsedagar firas dock som bekant varje år, så vi tar igen det i denna konsert med pianisten Peter Jablonski, som spelar Stenhammars andra pianokonsert tillsammans med den polska dirigenten Maciej Zoltowski. Konserten finns inspelad med HSO på skivbolaget Hyperion och fick fantastiskt fina recensioner när den kom 2009. Ett verk som trollbinder dagens publik med sitt romantiskt moderna tonspråk och dramatiska anslag.

Colin Riley
: Earth Voices, sats IV
Joseph Haydn: Symfoni 93
Wilhelm Stenhammar: Pianokonsert nr 2

Helsingborgs Symfoniorkester
Solist: Peter Jablonski, piano
Dirigent: Maciej Zoltowski

Viktig information
Från och med den 1 december 2021 behöver alla som är över 18 år visa vaccinationsbevis vid besök på Helsingborgs Konserthus. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om vaccinationsbevis.

Rullstolsplats bokas på telefonnummer 042-10 42 80
Pausa i Markelius Bar & Café

I Markelius Bar & Café kan du ta ett glas vin och en räksmörgås eller njuta av nybryggt kaffe och en kaka samband. Serveringen öppnar 1,5 timme innan konsert. Det går också bra att beställa i Lilla Baren i övre foajén utanför stora konsertsalen. Vill du slippa att köa i pausen, förbeställ mat och dryck i samband med ditt biljettköp.

HSO Play

Lyssna gratis på musik från Helsingborgs Symfoniorkester – när och var du vill.

Se & lyssna här