Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
HSO – Lovsång till mänskligheten
Biljetter till konserten släpps längre fram. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få senaste information.

En andrasymfoni som varken är den ”andra” i ordningen eller ens är en riktig symfoni? Den exakta kronologin eller kategoriseringen i Mendelssohns symfonier har lyckats förvirra många genom historien, men det spelar mindre roll när man har att göra med så hörvärd musik. Snarare än att vara en traditionell symfoni påminner verket mer om en storslagen kantat, som inleds med en sinfonia i tre instrumentala satser.

Lobgesang betyder lovsång – i detta fall till mänsklighetens uppfinningsrikedom och 400-årsjubileet av Gutenbergs tryckpress 1840, arton år efter Beethovens körsymfoni, nr 9. Idag spelas verket tämligen sällan i förhållande till Mendelssohns andra symfoniska verk, vilket är synd med tanke på verkets ymniga melodiska innehåll, dess innerliga men härliga energi och maffiga anslag. HSO:s hedersdirigent och före detta chefsdirigent Andrew Manze känner verkets alla detaljer, då han spelade in verket med den nordtyska radioorkestern NDR för ett par år sedan. Vi har i Helsingborg att se fram emot en fantastisk upplevelse med full symfoniorkester, tre solister och kör.

Två verk av Ralph Vaughan Williams öppnar kvällens konsert: en inledande serenad och ett av Vaughan Williams kanske vackraste körverk, som skickar nostalgiska bakåtblickar till såväl Brahms som Wagner.

Vaughan Williams: Serenade to Music
Vaughan Williams: Towards the Unknown region
Felix Mendelssohn: Symfoni nr 2 ”Lobgesang”

Solister: Elin Skorup, sopran, Anna Zander, mezzosopran, Marin Vanberg, tenor
Helsingborgs Konserthuskör
Helsingborgs Symfoniorkester
Dirigent: Andrew Manze

Viktig information
Från och med den 1 december 2021 behöver alla som är över 18 år visa vaccinationsbevis vid besök på Helsingborgs Konserthus. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om vaccinationsbevis

Rullstolsplats bokas på telefonnummer 042-10 42 80
Pausa i Markelius Bar & Café

I Markelius Bar & Café kan du ta ett glas vin och en räksmörgås eller njuta av nybryggt kaffe och en kaka samband. Serveringen öppnar 1,5 timme innan konsert. Det går också bra att beställa i Lilla Baren i övre foajén utanför stora konsertsalen. Vill du slippa att köa i pausen, förbeställ mat och dryck i samband med ditt biljettköp.

HSO Play

Lyssna gratis på musik från Helsingborgs Symfoniorkester – när och var du vill.

Se & lyssna här