Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll
HSO – Mellan två världar

Biljetter till konserten släpps längre fram. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att få senaste information.

Fast i ett opiummissbruk och i kläm mellan två kulturer
– den egna och den franska kolonialmaktens – skulle han avsluta sitt liv med en cyanidkapsel. Men hans surrealistiska poesi lever än. Kompositören Tebogo Monnakgotla har tonsatt den madagaskiske poeten Jean-Joseph Rabearivelos laddade dikter speciellt för sydafrikanske barytonen Luthando Qave. Och inte olikt den ungerske kompositören Béla Bartók hade Rabearivelo ett djupgående intresse för sitt lands folkkultur. Det Bartók skulle komma att göra för ungersk folkmusik gjorde Rabearivelo för madagaskisk folkpoesi: han samlade in, översatte och gav ut. Ändå passade han aldrig riktigt in i sin samtid. Den franska societeten ansåg honom vara alltför madagaskisk och hans landsmän på den afrikanska ön ansåg att han var för fransk.
På den här konserten spelar vi Rabearivelos dikter och Bartóks Konsert för orkester, skriven på slutet av livet när den ungerska kompositören, sjuk i leukemi, hade flytt undan nazisterna till USA. På sitt sätt i en position mitt mellan två kulturer, han också.

Igor Stravinskij:
Symfoni för blåsare (vers. 1947)
Tebogo Monnakgotla: Un clin d’oeil
Béla Bartók: Konsert för orkester

Helsingborgs Symfoniorkester
Solist: Luthando Qave, baryton
Dirigent: Ryan Bancroft

Viktig information
Från och med den 1 december 2021 behöver alla som är över 18 år visa vaccinationsbevis vid besök på Helsingborgs Konserthus. Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren om vaccinationsbevis.

Rullstolsplats bokas på telefonnummer 042-10 42 80
Pausa i Markelius Bar & Café

I Markelius Bar & Café kan du ta ett glas vin och en räksmörgås eller njuta av nybryggt kaffe och en kaka samband. Serveringen öppnar 1,5 timme innan konsert. Det går också bra att beställa i Lilla Baren i övre foajén utanför stora konsertsalen. Vill du slippa att köa i pausen, förbeställ mat och dryck i samband med ditt biljettköp.

HSO Play

Lyssna gratis på musik från Helsingborgs Symfoniorkester – när och var du vill.

Se & lyssna här