Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ackord: En samling toner som klingar snyggt tillsammans.

After Work: En HSO-konsert i kortare format, som inleds eller avslutas med en enklare middag. Ges onsdagskvällar vid åtta tillfällen under säsongen 2016/2017.

Applåder: När konserten är slut applåderar publiken. Ibland ställer sig publiken upp. Det kallas stående ovationer. Nuförtiden brukar man inte applådera mellan satserna i en symfoni, eftersom delarna i musiken hänger ihop. Även tystnaden mellan satserna spelar en viktig roll i verket.

Dirigent: Är en viktig kugge i orkestern. Hen sätter tonen för hela arbetet inför konserten, bestämmer hur verket ska tolkas och ser till att alla musiker arbetar som en enhet. Dirigentens rörelser följer ett slags mönster, som talar om för musikerna var i takten de befinner sig och hur de ska spela.

Dur: Ett stycke vars ackord och toner låter ljust och glatt, spelas i dur. Om det låter lite sorgsnare är det ett moll-ackord. Se även moll.

Frack: Plagg som de manliga medlemmarna i orkestern ofta bär när de spelar konsert. De kvinnliga medlemmarna bär helsvarta kläder. Allt från kjol och långklänning till finare långbyxor och topp är tillåtet. När det är dags för familjekonsert klär sig orkestern ofta lite mer färgglatt.

Klädkod: Finns det ingen. Som konserthusbesökare behöver man alltså inte ta på sig sina tjusigaste kläder – om man inte vill.

Kompositör eller tonsättare: Den som skriver musiken.

Konsertmästare: Fungerar som en länk mellan dirigent och orkester. Hen sitter längst fram och till vänster om dirigenten. I konsertmästarens arbete ingår också att spela sin instrumentgrupps eller stämmas solopassager som kan ingå i ett orkesterverk.

Moll: Ett stycke vars ackord och toner låter dovt och lite sorgset spelas i moll.

Notblad: En sida med noter som musikerna spelar efter.

Partitur: Ett notblad som innehåller alla stämmor i ett musikaliskt verk.

Podium: Scenen som musikerna sitter på.

Producent: Sköter mycket av det administrativa i orkestern kring konserter och arrangemang. Allt från att beställa smörgåsar till att organisera en USA-turné. I HSO hanterar producenten främst de konserter som ligger utanför abonnemangsserien, som nationaldagskonsert, julkonserter, Orkesterakademi och turnéer.
Producenten är delaktig i att se till att orkesters konstnärliga visioner och mål blir verklighet.

Provspelning: När en ledig plats uppstår i symfoniorkestern måste man hitta en ersättare. Då ordnas en provspelning. Ibland kommer musiker från hela världen för att ”tävla” med varandra om platsen. Sökanden spelar en i taget bakom en skärm för att ingen ska veta vem det är som spelar. Då blir bedömningen mer rättvis.

Pult: Den lilla upphöjda plats där dirigenten står.

Repetition: Inför varje konsert jobbar orkestern under några intensiva dagar tillsammans för att musiken ska låta så bra som möjligt. Det kallas för att repetera. Var och en av musikerna övar dessutom ofta i flera timmar om dagen på sitt instrument.

Repertoar: Så kallas den musik som spelas vid konserterna.

Stämton: Alldeles före konsertstart stämmer alla i orkestern sina instrument. Det är oboeistens uppgift att spela stämtonen, som är tonen A. När alla musikerna spelar samma ton låter det rent.

Symfoni: Ett längre orkesterverk med flera delar brukar kallas symfoni. Delarna kallas för satser. Man brukar applådera efter att hela symfonin är spelad.

Säsong: Helsingborgs Symfoniorkesters säsong börjar i september och avslutas i slutet av maj.

Uruppförande: Så kallas en konsert där ett nyskrivet stycke spelas för första gången.

Öppningskonsert: Den allra första konserten som inleder en konsertsäsong.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close