Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Musiken öppnar helt nya världar

Visste du att varje gång vi lyssnar på musik sätts ett kreativt fyrverkeri igång i hjärnan? Det visar forskningen och det tar vi fasta på när vi planerar Konserthusets utbud för barn och unga. Klassisk musik bär dessutom på en rik berättelse om både vår samtid och vår historia. Att sedan själva instrumenten är fascinerande, uttrycksfulla och fantasieggande gör inte saken sämre. Vår värld är full av upplevelser och reflektion och vi vill dela den med så många som möjligt – vilket passar utmärkt eftersom Skolverket anser att skolelever ska lära sig just att ”uppleva och reflektera över musik”. Ett besök i Helsingborgs vackra konserthus blir en fin inträdesbiljett till musikens skimrande, explosiva och färgsprakande värld.

Skolkonserter säsong 23/24

Helsingborgs Symfoniorkester

Kick off-konsert för gymnasiet

Upplev musikens makt i myternas, sagornas och de starka känslornas värld tillsammans med vår egen orkester och dirigent David Björkman.

Dirigent och presentatör: David Björkman
Helsingborgs Symfoniorkester

Torsdag 17/8 klockan 13.00

Konsertlängd: 50 minuter

Pris: 20 kr/elev


Spelkonsert

Från Starwars till Valheim – Spel- & filmmusik för åk 5–6

KULTUR I SKOLAN
GRATIS KONSERT + Busstransport

Vi är alla omgivna av orkestermusik i vår vardag, vare sig vi vet det eller inte! Ett reklaminslag kanske ackompanjeras av smäktande musik av Strauss. I bakgrunden av en romantisk scen i en långfilm hörs något som låter misstänkt likt Rachmaninoff. I äventyrsspelets actionpackade bossfight ljuder dramatiska toner inspirerade av Stravinsky. I den här konserten försöker vi nysta i musikens funktion. Varför får vi vissa känslor till viss musik? Och hur kan vi fördjupa vår känsla och njuta ännu mer av musiken genom att förstå hur den är uppbyggd?

Konserten innehåller tre delar, allt efter läroplanens mål:
Orkesterpresentation * Spelmusik * Filmmusik

Dirigent: Jakob Hultberg
Presentatör: Patrik Jarlestam
Helsingborgs Symfoniorkester
Elevpanel

Onsdag 4/10 klockan 10.30
Torsdag 5/10 klockan 9.00 och 10.30 FULLBOKAD
Fredag 6/10 klockan 9.00

Ges även som familjekonsert: lördag 7/10 klockan 15.00

Konsertlängd: 50 minuter


Helsingborgs Symfoniorkester

En dag på Konserthuset för åk 2

KULTUR I SKOLAN
GRATIS + Busstransport

Upptäck vårt fantastiska konserthus och Helsingborgs Symfoniorkester! Träffa musiker och deras instrument, lär dig namnen på våra instrumentgrupper och vilka instrument som ingår. Du får veta vad ord som not, rytm, dynamik forte och piano betyder och lära dig andra ord som finns i musikens värld. Vi sjunger ”Tomtarnas julnatt” tillsammans (öva innan om du vill!) och reflekterar över vad som händer med rösten som är kroppens eget instrument.

Besöket är upplagt efter läroplanens mål för åk 2 i ämnet musik. Dagen avslutas med musiksagan ”En julsaga” som är baserad på Charles Dickens klassiker. Sagan berättas av Anders Johansson tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester.

Vi bjuder alla åk 2 elever i Helsingborg på besöket inklusive transport som vi hjälper er att boka. Se bokningsformulär på helsingborgskonserthus.se
Schema för dagen skickas ut cirka en vecka före besöksdagen. Medtag matsäck!

Dirigent: Antonio Hallongren
Berättare: Anders Johansson
Helsingborgs Symfoniorkester

Tisdag 21/11 klockan 9.00–12.30 FULLBOKAD
Onsdag 22/11 klockan 9.00–12.30 FULLBOKAD
Torsdag 23/11 klockan 9.00–12.30
Fredag 24/11 klockan 9.00–12.30
Tisdag 12/12 klockan 9.00–12.30
Torsdag 14/12 klockan 9.00–12.30 FULLBOKAD


Megamusik orkester

Vi spelar för livet! För åk 7–9 + gymnasiet

Vilken betydelse har musiken för oss människor? Det undersöker elever från Mega Musik gymnasieskola tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester och dirigenten Ulf Wadenbrandt. Det här blir en kraftfull och livsbejakande konsert för alla våra högstadie- och gymnasieelever.

Dirigent: Ulf Wadenbrandt
Elever från Mega Musik gymnasieskola
Helsingborgs Symfoniorkester

Onsdag 31/1 klockan 10.00 & 13.00
Torsdag 1/2 klockan 10.00 & 13.00

Konsertlängd: 50 minuter
Pris: 20 kr/elev

Ges även som familjekonsert: torsdag 1/2 klockan 19.00


Prinsessa framför troll

Mot Bergakungens sal För åk 0–3 & förskola

Följ med barnens favorit, Ayla Kabaca, och HSO in i en mystisk och spännande värld. Med hjälp av nordisk musik från sekelskiftet och bilder av John Bauer får vi möta skogens olika troll, jättar, häxor och djur. Hjälp till att natta trollmors alla barn och hör historien om det gamla, fula trollet som en gång kom på besök med en luftballong. Träffa också sagornas prinsessor och prinsar och hjälp till att leta efter den försvunna skatten, en skatt som tillhör självaste Bergakungen. Se till att hålla någon hårt i handen när vi beger oss in i Bergakungens sal. Det sägs nämligen att han inte är särskilt förtjust i människor…
Föreställningen är framtagen i samarbete med Kungliga Filharmonikerna.

Dirigent: Marjolein Vermeeren
Presentatörer: Ayla Kabaca
Helsingborgs Symfoniorkester

För lågstadiet, åk 0–3:
Onsdag 13/3 klockan 9.00
Onsdag 13/3 klockan 10.30
Torsdag 14/3 klockan 9.00
Torsdag 14/3 klockan 10.30

Konsertlängd: 45 minuter

För förskola, 3–5 år:
Fredag 15/3 klockan 9.00
Fredag 15/3 klockan 10.30

Konsertlängd: 35 min
Pris: 20 kr/elev

Ges även som familjekonsert: lördag 16/3 klockan 15.00


Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close