Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Musiken öppnar helt nya världar

Visste du att varje gång vi lyssnar på musik sätts ett kreativt fyrverkeri igång i hjärnan? Det visar forskningen och det tar vi fasta på när vi planerar Konserthusets utbud för barn och unga. Klassisk musik bär dessutom på en rik berättelse om både vår samtid och vår historia. Att sedan själva instrumenten är fascinerande, uttrycksfulla och fantasieggande gör inte saken sämre. Vår värld är full av upplevelser och reflektion och vi vill dela den med så många som möjligt – vilket passar utmärkt eftersom Skolverket anser att skolelever ska lära sig just att ”uppleva och reflektera över musik”. Ett besök i Helsingborgs vackra konserthus blir en fin inträdesbiljett till musikens skimrande, explosiva och färgsprakande värld.

Skolkonserter säsong våren 2023

Älskade Edith! – En hyllningskonsert till Edith Södergran

Konsert för gymnasiet

Bild på Stina Ekblad, Anna Kruse och Edith Södergran

Nästa år är det 100 år sedan den banbrytande poeten Edith Södergran dog, endast 31 år gammal. Nu presenterar Helsingborgs Symfoniorkester en stor hyllningskonsert till hennes ära, tillsammans med två av Nordens främsta uttolkare av Edit Södergrans konst: skådespelerskan Stina Ekblad och sångerskan Anna Kruse.

Under den här konserten får ni uppleva en mångfacetterad och känsloladdad hyllning i ord och musik genom Stina Ekblads läsning, Anna Kruses sång och kompositioner i Peter Nordahls arrangemang för Helsingborgs Symfoniorkester. Konserten bygger på dikter ur de sammanlagt fem diktsamlingar som publicerades innan Edith Södergran gick bort, samt på den på postumt utgivna ”Landet som icke är”.

Välkommen till en unik konsert där musiken, poesin och sången mer än någonsin spelar på själens strängar. Konsertens längd: Cirka 55 minuter

Datum
Torsdag 9 februari kl 13.00

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Recitatör: Stina Ekblad
Sång: Anna Kruse
Piano: Nicolas Kingo
Gitarr: Jeppe Holst

Bokning öppnar 12 januari


Tavlor på en utställning

Konsert för lågstadiet åk 0-3

Sara Edwardsson och Ylva Hällen

Välkommen på en färgsprakande konsert med Helsingborgs Symfoniorkester och barnprogramledarna Sara Edwardsson och Ylva Hällen, kända från Barnkanalen i SVT! Boka nu för att uppleva denna berättelse som utspelar sig i kompositören Musorgskijs värld.

Sara ska ordna en utställning, med tavlorna från Modest Musorgskijs berömda musikstycke ”Tavlor på en utställning”. Hon har hört att de ska finnas på Helsingborgs Konserthus men det verkar inte stämma. Istället ger hon kompisen Ylva uppdraget att måla nya tavlor. Det spelar ingen roll vad de föreställer, bara de ser ut som musiken låter. När Ylva målar börjar en berättelse växa fram. Men hur ska sagan sluta? Det får barnen i publiken vara med och bestämma! Kom till Konserthuset och låt dig inspireras av musiken och färgerna.

Sara Edwardsson och Ylva Hällen är välkända för barnen genom tv-program och böcker. De är även manusförfattare till Sveriges Radios julkalender 2022.

Konsertens längd: Cirka 50 minuter

Datum
Onsdag 15 mars klockan 9.00 & 10.30
Torsdag 16 mars klockan 9.00
Fredag 17 mars klockan 9.00

Medverkande
Helsingborgs Symfoniorkester
Presentatörer: Sara Edwardsson och Ylva Hällen
Dirigent: Gudrun Dahlkvist

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close