Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Musiken öppnar helt nya världar

Visste du att varje gång vi lyssnar på musik sätts ett kreativt fyrverkeri igång i hjärnan? Det visar forskningen och det tar vi fasta på när vi planerar Konserthusets utbud för barn och unga. Klassisk musik bär dessutom på en rik berättelse om både vår samtid och vår historia. Att sedan själva instrumenten är fascinerande, uttrycksfulla och fantasieggande gör inte saken sämre. Vår värld är full av upplevelser och reflektion och vi vill dela den med så många som möjligt – vilket passar utmärkt eftersom Skolverket anser att skolelever ska lära sig just att ”uppleva och reflektera över musik”. Ett besök i Helsingborgs vackra konserthus blir en fin inträdesbiljett till musikens skimrande, explosiva och färgsprakande värld.

Skolkonserter säsong 24/25

LOOKING FOR LOVE!

KICK OFF – KONSERT FÖR GYMNASIET

 • Torsdag 15 augusti klockan 13.00

Konsertlängd: 50 minuter

Kickstarta höstterminen med en mäktig musikalisk upplevelse i Helsingborgs Konserthus! Helsingborgs Symfoniorkester bjuder på en kraftfull och känslostark konsert i kärlekens tecken för gymnasiets elever den 15 augusti 2024.

Kärleken drabbar oss!! Och om den inte gör det är jakten på kärlek ofta en stor del av livet. Kärlek som tar andan ur oss. Kärlek som får oss att bestiga berg. Kärlek som krossar oss. Kärlek på liv och död. Vi bjuder på en resa längs kärlekens vägar och villovägar tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester, dirigent Christian Øland och skådespelaren Robert Olofsson.

Boka in dina elever och låt dem känna kraften från musiken som 60 musiker skapar i stora konsertsalens härliga akustik. Den kan bli till energi som såväl elever som lärare kan ta med sig in i klassrummet och in i skolarbetet!

Dirigent: Christian Øland
Skådespelare: Robert Olofsson
Medverkande: Helsingborgs Symfoniorkester

Biljetter bokas via formuläret längst ner på sidan.


PIXLAR & PIZZICATO

SPEL– & FILMMUSIK FÖR ÅK 4 & 5

 • Onsdag 2 oktober klockan 09.00 och 13.00
 • Torsdag 3 oktober klockan 09.00 och 13.00
 • Fredag 4 oktober klockan 09.00

Ges även som familjekonsert lördag 5 oktober klockan 15.00.

Konsertlängd: 50 minuter

Vi möter orkestermusik nästan varje dag. Utan att vi vet om det! Den symfoniska musiken omsluter oss när vi tittar på film, följer tv-serier eller spelar spel. I programmet ”Pixlar och Pizzicato” sveps vi med av orkesterns kraft och undersöker hur musiken känns och vilka bilder den ger oss. Vi får höra dramatisk och färgrik musik från filmer som Harry Potter och från spel som Valheim, men också orkestermusik av Tjajkovskij, Puccini och Ravel som belyser varifrån dagens spel- och filmmusik härstammar.

Helsingborgs Symfoniorkester, ett ungt konferencierpar och dirigenten Jakob Hultberg visar upp orkesterns instrument och guidar oss genom musik som är splitterny och jättegammal, välkänd och okänd men alltid full av känslor och bilder!

*Kultur i Skolan + GRATIS BUSSTRANSPORT.
Biljetter bokas via formuläret längst ner på sidan.


EN DAG PÅ KONSERTHUSET

FÖR ÅK 2

 • Tisdag 26 november klockan 09.00 – 12.30
 • Onsdag 27 november klockan 09.00 – 12.30
 • Torsdag 28 november klockan 09.00 – 12.30
 • Fredag 29 november klockan 09.00 – 12.30
 • Tisdag 10 december klockan 09.00 – 12.30
 • Onsdag 11 december klockan 09.00 – 12.30
 • Torsdag 12 december klockan 09.00 – 12.30

Upptäck vårt fantastiska konserthus och Helsingborgs Symfoniorkester! Träffa musiker och deras instrument, lär dig namnen på våra instrumentgrupper och vilka instrument som ingår. Du får veta vad ord som not, rytm, dynamik, forte och piano betyder och lära dig andra ord som finns i musikens värld. Vi sjunger Tomtarnas julnatt (Midnatt råder) tillsammans med Ayla – öva gärna innan ni kommer – och reflekterar över vad som händer med rösten som är ditt eget instrument.

Besöket är upplagt efter läroplanens mål för åk 2 i ämnet musik. Dagen avslutas med musiksagan ”Krokodildiamanten” och berättas av Ayla Kabaca tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester.

Världens största diamant, Krokodildiamanten, blir plötsligt stulen där den ligger i sin monter på museum i London. Det verkar som om fyra av Englands mest beryktade brottslingar ligger bakom kuppen. Polisen behöver all hjälp de kan få för att lösa fallet. Kan den skarptänkta lilla flickan Rita och hennes farmor hitta tjuvarna och få tillbaka diamanten? Kan publiken till slut identifiera Londons mest farliga superskurk – Vargen?

Helsingborgs Symfoniorkester presenterar Krokodildiamanten, en gåtfull och rafflande musiksaga. Musiken är skriven av Jonathan Dove med text av Anthony Horowitz i översättning av Klas Backman. Sagan berättas av skådespelerskan och programledaren Ayla Kabaca. Sagan är illustrerad av illustratören Linnea Lidegran.

Kultur i Skolan + GRATIS BUSSTRANSPORT

Vi bjuder alla åk 2 elever i Helsingborg på besöket inklusive transport som vi hjälper er att boka. Se bokningsformulär på helsingborgskonserthus.se.

Schema för dagen samt busstider skickas ut cirka en vecka före besöksdagen. Medtag matsäck!

Dirigent: Maria Itkonen
Berättare: Ayla Kabaca
Medverkande: Helsingborgs Symfoniorkester

Biljetter bokas via formuläret längst ner på sidan.


MEGA MUSIK – BIG, BOLD AND BEAUTIFUL

FÖR ÅK 7 – 9 + GYMNASIET

 • Onsdag 29 januari klockan 10.00 och 13.00
 • Torsdag 30 januari klockan 10.00 och 13.00

Ges även som familjekonsert torsdag den 30 januari klockan 19.00

Konsertlängd: 50 minuter

Elever från Mega Musik gymnasieskola årskurs 3 möter Helsingborgs Symfoniorkester i en kraftfull och livsbejakande konsert för alla våra högstadie – och gymnasieelever!

Dirigent: Ulf Wadenbrandt
Medverkande: Elever från Mega Musik gymnasieskola, Helsingborgs Symfoniorkester

Biljetter bokas via formuläret längst ner på sidan.


TJOLAHOPP – en hyllningskonsert till Astrid Lindgren och Georg Riedel

FÖR FÖRSKOLA + ÅK 0 – 3

 • Onsdag 5 mars klockan 09.00 och 12.30
 • Torsdag 6 mars klockan 09.00 och 12.30
 • Fredag 7 mars klockan 09.00

Konsertlängd: 45 minuter

Ges även som familjekonsert lördag 5 april klockan 15.00

Var med när Helsingborgs Symfoniorkester hyllar två svenska giganter inom barnkultur. Sångerna med snillrika melodier och snillrika texter utgör mer eller mindre basen för svensk barnmusik. Sångerna representerar dessutom några av de mest minnesvärda och älskade karaktärerna från böckernas och filmens värld. Att fira och hylla Astrid Lindgren och Georg Riedel känns angenämt, självklart och angeläget då deras verk är den grund som dagens och framtidens tonsättare av barnmusik hämtar inspiration från.

Vi siktar på mycket allsång, där ingen är för liten eller för stor för att sjunga dessa klassiska barnvisor. Bland annat ”Här kommer Pippi Långstrump”, ”Sjörövarfabbe”, ”Du käre lille snickerbo” och ”Lille katt”.

Konserten Tjolahopp framförs av Helsingborgs Symfoniorkester, en barnkör från Ringtorpsskolan samt av programledaren Ayla Kabaca, som känns igen av många barn från hennes mångåriga arbete med barnkultur, både i TV och på landets många scener.

Presentatör: Ayla Kabaca
Medverkande: Barnkör från Ringstorpsskolan, Helsingborgs Symfoniorkester

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close