Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

RESAN TILL MÅNEN

Georges Méliès stumfilm Resan till månen (Le Voyage dans la Lune) från 1902 är att betraktas som den allra första science fiction-filmen, och ska vara baserad på Jules Vérnes böcker Från jorden till månen och Månen runt (första delen) och H. G. Wells Första männen på månen (andra halvan).

Det minst sagt strapatsartade filmäventyret ömmar av önskan ut i det okända, och får med ödmjukhet tala för mänsklighetens föreställningsvärld och upptäckariver – samtidigt som filmen gör sig (mycket) rolig över denna strävan.

I en av uppladdningarna på YouTube påpekar en användare att den första verkliga månlandningen skedde bara 67 år efter att filmen gjordes, och att det således fanns de som fick uppleva båda händelser. Det säger något om människorna, om hur vi drömmer och förverkligar, och hur mycket som hann hända under det otroliga nittonhundratalet.

Filmen får också sägas utgöra ett fragment av den kontext vi processar när vi tar del av Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire, i det att den existerar i vårt gemensamma kulturhistoriska medvetande, och i människans till lika delar både romantiska och intellektuella tolkning av månen som symbol.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of helsingborgskonserthus.se. To do that, select the language you would like to translate into in the lost below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close