Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Terry Riley In C

Terry Riley In C

Se musikvideon genom att klicka här.

Coronapandemin fick oss – musiker från nio orkestrar och sångerskan Maxida Märak – att slå oss samman digitalt. Nu är vår 45 minuter långa musikvideo med Terry Rileys portalverk – ”In C” – klar!

Nedstängda konserthus, publikrestriktioner och inställda framträdanden. De begränsningar som följt i spåren av pandemin tvingar oss som arbetar med orekestermusik till stora förändringar. Men det finns ljuspunkter – nya former av samarbeten och kreativa projekt uppstår också i pandemins spår.

– Idén kom från en av våra musiker, Andreas Pålsson, och utgår från minimalisten Terry Rileys portalverk ”In C”, där bokstaven ”c” står för den ton som upprepas på piano, igenom hela stycket. Resten av musikerna i orkestern spelar någon av de ”boxar” av toner som kompositören angivit ska spelas. Vilken av boxarna som spelas är upp till musikern själv och just denna form av improvisation gör verket väldigt oförutsägbart. Det kan bli kort, eller oändligt långt. Inget vet. Lite som denna coronapandemi, säger Fredrik Österling, konserthuschef i Helsingborg.

Inbjudan att delta i denna musikaliska budkavle gick ut till landets orkestrar, och gensvaret var stort – sångerskan Maxida Märak och ett stort antal musiker från nio svenska orkestrar från norr till söder medverkar i slutresultatet. Projektet som spelats in helt digitalt från alla olika håll, har sedan mixats och sammanställts av initiativtagaren och HSO-slagverkaren Andreas Pålsson.

– Jag har lagt ett musikaliskt pussel, bestående av många små digitalt inspelade pusselbitar från hela Sverige. Det har varit en otroligt spännande resa att få forma alla fina musikaliska insatser till en helhet, säger Andreas Pålsson. 

Medverkande:
Blåsarsymfonikerna
Dalasinfoniettan
Helsingborgs Symfoniorkester
Malmö Symfoniorkester
Norrbotten Big Band
Norrbotten NEO
Norrbottens Kammarorkester
Nordiska Kammarorkestern
Wermland Operas Orkester